Φανουρόπιτα...η πιο αγαπημένη ελληνική συνήθεια.Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο Φανούριο,έγινε αιτία να δημιουργηθεί στο λαό το παραδοσιακό έθιμο της φανουρόπιτας.Η παράδοση λέει πως η μητέρα του Αγίου ήταν αμαρτωλή και σκληρή με τους φτωχούς,για αυτό κατέλειξε και στην κόλαση.Ο γιος της προσπάθησε να τη σώσει αλλά η κακία της δεν τον άφησε.Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα..να κάνουμε το σταυρό μας και να ευχηθούμε να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου καθώς ο ιερέας διαβάζει την ευχή.Βέβαια πολλοί πιστοί ζητούν να τους φανερώσει ο Αγιος χαμένα αντικείμενα ή κάτι που επιθυμούν."Άγιε φανέρωσε μου το.... και εγώ θα σου κάνω μία πίτα για την ψυχή της μάνας σου".Οποιοι και να είναι οι λόγοι ας φροντίσουμε να κάνουμε την πίτα και τα κίνητρα μας να είναι πνευματικά.Αφιερώνω αυτή την πίτα στην Αντωνίτσα και τη μαμά Αγγέλα που μου πρωτοέμαθαν αυτό το έθιμο και το τιμώ κάθε χρόνο!!!
ΥΛΙΚΑ:
Βάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο-αλευρωμένο ταψί.Αν θέλουμε βάζουμε λίγο σουσάμι από πάνω.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 περίπου λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
ΥΛΙΚΑ:
- 3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. ηλιέλαιο
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 κ.γ κανέλα
- 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
- 1 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη.
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλα,το γαρύφαλλο....
...το χυμό πορτοκαλιού....
Τις βάζουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη.
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλα,το γαρύφαλλο....
...το χυμό πορτοκαλιού....
Βάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο-αλευρωμένο ταψί.Αν θέλουμε βάζουμε λίγο σουσάμι από πάνω.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 περίπου λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου